loading
views

Stop discriminatie werkende 65-plusser

28 augustus 2007

D66 Tweede-Kamerlid Fatma Koser Kaya vraagt de regering discriminatie van werkende 65-plussers tegen te gaan. De sociaal-liberale politica wil niet dat 65-plussers gedwongen worden met pensioen te gaan.

Koser Kaya vindt een verbod onwenselijk, omdat zij wil dat mensen zelf beslissen of ze stoppen met werken en omdat een verbod op werken boven de 65 de betaalbaarheid van de AOW in gevaar brengt.

Commissie Gelijke Behandeling
Koser Kaya stelt de vragen naar aanleiding van een artikel in het NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag waarin de strijd van de arts Nico van Hasselt wordt beschreven die op zijn 65ste door wilde werken. Na jaren van procedures heeft de Commissie Gelijke Behandeling de man nu in het gelijk gesteld. Een belangrijk argument van de Commissie is dat de leeftijd van iemand er niet toe doet, maar de kwaliteit van het werk dat iemand levert.

Cao’s en verzekeraars
Concrete problemen zijn onder meer dat in veel CAO’s staat dat mensen op hun 65ste moeten stoppen en dat veel verzekeraars weigeren 65-plussers te verzekeren. In het geval van Nico van Hasselt weigerden meer dan 30 verzekeraars om hem te verzekeren. Koser Kaya vraagt de minister niet langer zijn handtekening te zetten onder CAO’s met discriminerende bepalingen. Hiernaast wil zij dat de minister als werkgever het goede voorbeeld geeft door dit soort bepalingen niet meer aan ambtenaren op te leggen. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek zijn er op dit moment meer dan 100.000 ouderen die door willen werken na hun 65ste.

Structurele economische hervormingen
D66 is tegen de door de regering aangekondigde belasting voor AOW-ers en wil in plaats daarvan dat er structurele economische hervormingen worden doorgevoerd. Koser Kaya: “Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de huidige dertigers en veertigers na hun loopbaan ook nog AOW krijgen.”

Bron: D66, 28 augustus 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek