loading
views

Starter heeft hogere eisen

24 augustus 2007

Uit de TalentToday- startersmonitor, die is gehouden onder HBO en WO-afgestudeerden, blijkt dat de huidige starter het hoog in de bol heeft.

Iemand met een afgeronde HBO of WO-opleiding wil tegenwoordig gemiddeld 2200 euro gaan verdienen als startsalaris.

Resultaten onderzoek
De resultaten van de TalentToday-startersmonitor geven aan dat 24 procent van de ondervraagden wil 2000 tot 2200 euro gaan verdienen en bijna 30 procent wil zelfs 2200 tot 2400 euro gaan verdienen als startsalaris. Ruim 60 procent van de huidige starters heeft daarnaast al een concrete aanbieding gehad van een bedrijf, voordat ze gaan solliciteren. De meerderheid van deze aanbiedingen varieert van 2000 tot 2400 euro. Verder zijn de starters positief gestemd over hun zoektocht naar een baan. De grootste groep (42 procent) verwacht binnen één tot drie maanden een passende functie te vinden. 34 Procent van de ondervraagden verwacht zelfs binnen één maand een functie gevonden te hebben.

Geen gebrek aan reacties
De meerderheid van de ondervraagde starters geeft aan ook geen gebrek te hebben aan reacties van bedrijven. Bijna 35 procent van de starters geeft aan meer dan vijf concrete reacties gehad te hebben op hun sollicitaties. Daarnaast geeft 88 procent van de ondervraagden aan niet langer dan twee weken te hoeven wachten op een reactie van een bedrijf op hun sollicitatie.

Voorkeur ander bedrijf
De huidige starter is niet huiverig om een reactie af te wijzen. Bijna 70 procent van de starters heeft al wel eens een reactie van een bedrijf afgewezen. Starters geven hiervoor ondermeer als redenen aan dat de voorkeur uitgaat naar een ander bedrijf, de functie niet voldoet aan hun eisen of omdat de bedrijfscultuur niet aanspreekt.

Doorgroeimogelijkheden
Doorgroeimogelijkheden en de functie zelf zijn voor starters de belangrijkste criteria bij het zoeken naar een baan. Op de derde plaats komt de mogelijkheid tot opleiding en trainingen. Starters zijn wel gretig om te gaan werken. Bijna 60 procent geeft aan een fulltime functie van 40 uur te ambiëren. 29 Procent ambieert een 36-urige werkweek en 8 procent een 32-urige werkweek. Opvallend is dat meer mannen een langere werkweek ambiëren, dan vrouwen. 68 Procent van de mannen ambieert een 40-urige werkweek, tegenover 49 procent van de vrouwen.

Vijf jaar
Echt honkvast is de huidige starter niet. 48 Procent wil over vijf jaar aan de slag op een hogere functie binnen hetzelfde bedrijf, maar 33 Procent geeft ook nu al aan dat ze over vijf jaar een hogere functie, binnen een ander bedrijf ambieert. “Het is een opmerkelijk resultaat, dat de meerderheid van de starters dat nu al weet aan te geven”, aldus Laurens Simonse van TalentToday

Solliciteren via internet
Solliciteren per brief blijkt bij de huidige starter toch wat achterhaald te zijn. 43 Procent van de ondervraagden geeft aan per brief te solliciteren, terwijl  92 procent al digitaal solliciteert. Ze zoeken met name via internet (92,2 procent). Daarnaast zoeken ook veel starters via hun sociale netwerk of via een bemiddelingsbureau.

Bron: TalentToday, 24 augustus 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.   

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek