loading
views

Zelfstandig na burn-out

22 augustus 2007

Wanneer mensen in hun baan een burn-out hebben, kan dit hen ertoe brengen om te beslissen om als zelfstandige te gaan werken. Toch biedt het werken als zelfstandige geen garantie tegen burn-out.

Onderzoek onder zelfstandigen toont aan dat één op de drie zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp’ers) die in loondienst een burn-out hebben gehad, in die periode de beslissing heeft genomen de baan op te zeggen om een eigen zaak te starten. Werken als zelfstandige kan een aantal stress-factoren van een baan verminderen, maar toch verwachten zelfstandigen niet dat het risico voor hen niet bestaat.

Bewust van risico
Slechts één op de tien ondervraagde zelfstandigen gaat ervan uit zelf nooit een burn-out te zullen krijgen. Vooral de jonge zzp’ers (25-34 jaar) lijken zich van dit risico bewust. Eén op de zes van hen gelooft dat een burn-out iedereen kan overkomen, tegenover één op de twintig Nederlanders.

Dramatische gevolgen
De consequenties van een burn-out zijn voor een zzp’er aanzienlijk. Twee op de drie zzp’ers die een burn-out hebben gehad als zelfstandige, geven aan in die periode klanten te hebben verloren. De financiële resultaten liepen voor 45% terug tot de helft van het normale niveau en nog eens 25% rapporteerde resultaten die tussen de 20% en de 50% waren afgenomen. Tijdens de periode van de burn-out ontving 95% geen enkele uitkering uit een arbeidsongeschiktheidverzekering.

Oplossingen
FNV Zelfstandigen gaat zich in de komende vier jaar hard maken voor oplossingen van de problemen die arbeidsongeschiktheid onder zzp’ers met zich meebrengen. Zo gaat men onderzoeken welke werkvormen van samenwerking mogelijk zijn voor zzp’ers, waarbij ook de vervanging in geval van ziekte wordt meegenomen. Daarnaast staan verbeteringen van de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp’ers en het onder de aandacht brengen van de risico’s van het niets regelen op het programma.

Bron: FNV Zelfstandigen, 22 augustus 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.    

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek