loading
views

Werknemer weet niets van pensioen

22 augustus 2007

De Nederlandse werknemer heeft geen kennis van de eigen pensioensituatie en heeft er ook geen interesse in. Dat blijkt uit een onderzoek door TNS NIPO in opdracht van Swiss Life Asset Management, naar de pensioenbeleggingen van zo’n 500 Nederlanders.

Vier van de vijf Nederlanders weet niet hoe hun pensioengeld wordt belegd en of het gaat om risicovolle beleggingen. Bijna tweederde van de ondervraagden verdiept zich niet in informatie over de eigen pensioenregeling. Bijna een derde heeft geen idee of de kassen van het eigen pensioenfonds genoeg gevuld zijn om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Over de beleggingen maakt al helemaal niemand zich druk: vier vijfde bekommert zich niet over de vraag hoe de pensioengelden worden ingezet.

Groot vertrouwen in pensioeninstelling
Zo’n 70% van de werknemers zegt er vertrouwen in te hebben dat de eigen pensioeninstelling het beste weet hoe het pensioengeld moet worden belegd. De eigen werkgever geniet minder vertrouwen. Bijna de helft van de pensioenverzekerden (46%) zegt vertrouwen te hebben in aanwezige kennis bij de eigen werkgever om de pensioeninstelling aan te sturen. Een grote groep (39%) echter zegt hierin geen vertrouwen te hebben, terwijl een kwart (26%) aangeeft dit niet te weten. Respondenten zien geen taak voor zichzelf weggelegd in de aansturing van de pensioeninstelling. Een absolute meerderheid (78%) zegt dit zelf niet te kunnen. Datzelfde geldt voor het zelf beleggen met pensioenpremie. Slechts 8% denkt dit zelf te kunnen doen. Men ziet daar primair een rol voor de pensioeninstelling weggelegd. Opvallend is dat men ook niet betrokken is bij de keuze waarin de pensioengelden worden belegd. Een absolute meerderheid (81%) zegt niet te weten hoe het eigen pensioengeld wordt belegd en of er sprake is van risicovolle beleggingen.

Werknemers meer interesse vanaf 1 januari 2008
Werknemers zullen straks iets meer interesse moeten tonen, concludeert directeur Rob Delfos van Swiss Life. Want vanaf 1 januari moeten pensioenuitvoerders meer informatie geven over de stand van zaken, zo schrijft de Pensioenwet voor. Bijvoorbeeld als de werkgever geen premie meer stort, wordt de werknemer daarvan voortaan per brief op de hoogte gesteld. Fondsen en verzekeraars zijn zelfs verplicht zich actief te bemoeien met het beleggingsbeleid van werknemers die zelf hun pensioen bij elkaar sparen. ‘Wij moeten waarschuwen of ze onverstandig aan het beleggen zijn’, licht Delfos toe.

Bron: ZwitserLeven, 22 augustus 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.  

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek