loading
views

Ouderen werken via uitzendbureau

22 augustus 2007

Het aantal ouderen boven de 45 dat via een uitzendbureau gaat werken neemt toe. Begin jaren ‘90 was dat nog maar 3%, in 2006 is 12% 45+. Dit zijn zo’n 90.000 ouderen.

Dit blijkt uit het tweejaarlijkse instroomonderzoek dat bureau Ecorys heeft verricht in opdracht van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).

Opstap vaste baan
Een kwart van de ouderen wil tijdelijk werken en is niet op zoek naar een vaste baan. Daarnaast blijkt dat een uitzendbaan voor werkzoekenden die moeilijk werk kunnen vinden, steeds vaker een opstap is naar een vaste baan. Onder alle vrouwelijke uitzendkrachten is de groep 45+ sterker vertegenwoordigd dan onder mannen, dit zijn voornamelijk herintreders die via de uitzendbranche de arbeidsmarkt weer betreden. Oudere uitzendkrachten volgen daarnaast steeds vaker een opleiding of cursus in het kader van hun uitzendbaan.

Uitzendsector goed in moeilijk bemiddelbaren
Ruim 27% van alle uitzendkrachten is afkomstig uit de groep ouderen, etnische minderheden en/of uitkeringsgerechtigden. Het betreft hier zo’n 197.000 mensen. De uitzendsector toont hiermee aan dat het in staat is om een zeer grote groep moeilijk bemiddelbaren aan werk te helpen. In 2006 is het 53.000 doelgroepers gelukt om een vaste baan te vinden via het uitzendbureau, van wie 30.000 bij hun opdrachtgever. In de uitzendpopulatie is 14% van etnische komaf. De uitzendbranche is daarmee uitzonderlijk, want binnen de Nederlandse beroepsbevolking ligt dit op 8%.

Mooie cijfers
Volgens ABU-directeur drs. Aart van der Gaag zijn dit mooie cijfers: “Het is echter niet te verwachten dat het hoge percentage moeilijk bemiddelbaren zomaar doorgroeit in de komende jaren. Want met de dalende werkloosheid komen we aan de ‘harde’ kern werklozen en zal er meer toerusting nodig zijn, middels loonkostensubsidies en fiscale maatregelen, om deze groep aan het werk te krijgen.”

Bron: ABU, 22 augustus 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.   

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek