loading
views

Inlenersaansprakelijkheid voor lonen

15 augustus 2007

Dinsdag stuurde minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij stelde dat de echte werkgever (het uitzendbureau) verantwoordelijk is voor de loonbetaling.

Werkgevers kunnen Polen en Tsjechen inhuren via “uitzendbureaus” of “bemiddelaars” die goedkoop werken. Ze zijn zo goedkoop, omdat ze onder het cao-loon of het minimumloon betaald krijgen. Dit levert het uitzendbureau en de inlenende werkgever veel op, terwijl de werknemer rechteloos is. Minister Donner wil de verantwoordelijkheid niet (mede) leggen bij de werkgever die inleent. Hij stelt in zijn brief dat de onderbetaalde werknemer naar de rechter kan stappen om zijn recht te halen.

Omkering van bewijslast
In de praktijk blijkt echter regelmatig dat het uitzendbureau failliet of gewoon verdwenen is. Maar zelfs als dat niet het geval is, moet de werknemer bewijzen dat hij te weinig loon heeft ontvangen. Het uitzendbureau is dan niet verplicht om aan te tonen dat er wel netjes betaald is. Een dergelijke omkering van de bewijslast kent het arbeidsrecht nu niet. Het voorstel van minister Donner om het aan de markt en cao’s over te laten, is niet haalbaar. In de praktijk blijkt dat werkgevers weigeren dit via de cao te regelen.

Voor FNV onvoorstelbaar
FNV Bondgenoten vindt het onbegrijpelijk dat minister Donner weigert inlenersaansprakelijkheid voor lonen wettelijk te regelen. Het is voor FNV Bondgenoten onvoorstelbaar dat werkgevers die met malafide uitzendbureaus in zee gaan niet kunnen worden aangesproken. Werkgevers kunnen namelijk ook kiezen voor een fatsoenlijk (NEN-gecertificeerd) uitzendbureau in plaats van een onbetrouwbaar bureau dat voor weinig geld “hardwerkende Polen” aanbiedt. De inlenende werkgever heeft wel degelijk invloed op, kennis van en verantwoordelijkheid voor de loonbetaling.

Hoop op Tweede Kamer
De maatregel die minister Donner voorstelt om de Arbeidsinspectie in te schakelen is een eerste stap, maar onvoldoende om de loonbetaling aan de werknemer veilig te stellen. FNV Bondgenoten hoopt dat de Tweede Kamerleden aan minister Donner duidelijk maken dat de inlenende werkgevers ook hun verantwoordelijkheid hebben.

Bron: SZW, 15 augustus 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek