loading
views

FNV: WW-korting niet doordacht

14 augustus 2007

FNV federatiebestuurder Leo Hartveld  reageert op het pleidooi van het CDA kamerlid in de Volkskrant om de ww-premie te koppelen aan het aantal ontslagen bij een bedrijf.

”FNV is blij met de ideeëndrang van Eddy van Hijum, maar zijn plan om via een korting op WW-premies de werkloosheid te lijf te gaan, is niet goed doordacht,” aldus Leo Harteveld. Eddy van Hijum’s pleidooi is; hoe meer ontslagen, hoe hoger de WW-premies, en omgekeerd. Hierdoor zouden werkgevers volgens hem geneigd zijn meer te doen aan begeleiding van werknemers bij ontslag.

Haken en ogen
Leo Hartveld ziet een aantal haken en ogen. “Wat als de economie tegenvalt, en er meer mensen in de WW belanden? Hoe zit het met de kleinere werkgever die iemand moet ontslaan? Zolang die vragen niet bevredigend zijn beantwoord, ben ik geen voorstander van dit idee”. “Wat willen ze nou bij het CDA?, vraagt Hartveld zich ook af. “Enerzijds wil Van Hijum werkgevers stimuleren om mensen langer in dienst te houden door een bonusmalus regel in de WW-premies in te voeren, maar anderzijds wil Donner het gemakkelijker maken mensen te ontslaan.”

Vergezocht argument
Verder vindt de FNV het argument van bezuiniging vergezocht. De premiedifferentiatie moet volgens het regeerakkoord in de WW per jaar een bezuiniging van 100 miljoen euro opleveren. “Dat is tien procent van de instroom, bovenop de huidige maatregelen. Die suggestie is vrij fors, niet echt reëel.”

Bron: FNV, 14 augustus 2007

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek