loading
views

De rol van gemeenten op de arbeidsmarkt

13 augustus 2007

De inbreng van gemeenten op de arbeidsmarkt wordt steeds groter. Het arbeidsmarktbeleid is niet langer het exclusieve terrein van werkgevers- en werknemersorganisaties.

De eerste stap die leidde tot een grotere rol van de gemeenten op de arbeidsmarkt, was de instelling van de Raad voor Werk en Inkomen, waar naast werkgevers en werknemers ook gemeenten mee konden praten over fricties in de arbeids- en reïntegratiemarkt, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Wet Werk en Bijstand
Daarna zorgde de Wet Werk en Bijstand voor een belangrijke rol voor gemeenten als het gaat om mensen met een uitkering aan werk te helpen. Dit jaar maakten VNG en Rijk bovendien de afspraak de komende jaren 75.000 mensen uit de bijstand te helpen en 25.000 niet-uitkeringsgerechtigden te helpen naar werk of participatie in de maatschappij. Ook schoven de gemeenten aan bij de onlangs gehouden participatietop.

Afspraken op lokaal niveau
Volgens VNG-bestuurslid en wethouder in Dordrecht Hans Spigt is de sterkere rol van de gemeenten logisch: ‘Je kunt op landelijk niveau van alles afspreken, maar het moet op community-niveau worden uitgevoerd. Lokaal dus, bij de gemeenten. Daarbij komt dat het beleid op deze manier democratisch gelegitimeerd is. Andere partijen hebben die publieke verantwoordingsplicht niet.’

Taakstelling
Nog deze maand worden vijftig à zestig gemeenten bekend die ieder voor de eigen regio een plan opstellen waarin zij aangeven hoe zij denken te kunnen bijdragen aan de taakstelling om 100.000 mensen aan het werk te krijgen. De bedoeling hiervan is dat onder leiding van de verantwoordelijk wethouder van een gemeente onder meer werkgevers- en werknemersorganisaties, onderwijsinstellingen, CWI en UWV samen concrete afspraken hierover te maken. 

Bron: VNG, 13 augustus 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.  

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek