loading
views

ABU: overheidscontrole uitzendbureaus

13 augustus 2007

De handhaving van de uitzendcao’s en de controle op uitzendbureaus moet in handen zijn van de overheid. Dat vindt directeur Aart van der Gaag van de uitzendbrancheorganisatie ABU in een interview met het ANP.

Op dit moment is de controle van de uitzendbureaus in handen van de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU). Dat is een samenwerkingsverband van de ABU en de vakbonden FNV en CNV.

Onderzoek
De werkgeversorganisatie heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ongeveer 6000 uitzendbureaus zich niet aan de uitzendcao’s houden. De eerste boetes van tussen de 20.000 en 60.000 euro die malafide uitzendbureaus moeten betalen, zijn de deur uit. Maar eigenlijk zouden die niet via de stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten moeten lopen, stelt Van der Gaag. De overheid heeft immers als taak toe te zien op de naleving van regels, meent Van der Gaag. Dat geldt ook voor de controle van de praktijken bij uitzendbureaus.

Geen vergunning nodig
Sinds 1998 heeft niemand een vergunning nodig om een uitzendbureau te beginnen. Hiermee staakte de overheid het toezicht op de uitzendsector. De ABU heeft toen de controles zelf ter hand genomen. De organisatie weet zich sinds 2004 gesteund door de vakbonden FNV en CNV. Ongeveer een jaar geleden werden de bevoegdheden van de stichting door de overheid uitgebreid tot het kunnen opvragen van bedrijfsgegevens en het uitdelen van boetes.

Bonafide bedrijven
De ABU heeft ongeveer 350 leden. Van der Gaag: ,,Dat lijkt niet veel, maar het zijn wel goede leden. Als ik malafide bedrijven zou toelaten tot onze vereniging, dan haal ik de kwaliteit van de bonafide bedrijven omlaag.’’ Per jaar melden ongeveer honderd uitzendbureaus zich bij de werkgeversorganisatie aan en slechts enkelen halen de eindstreep.

Bron: ANP, 13 augustus 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.    

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek