loading
views

Ontslagkosten niet aftrekbaar

10 augustus 2007

Kan een werknemer de kosten die hij maakt in het kader van zijn ontslag en andere arbeidsconflicten aftrekken van zijn inkomen? Het Gerechtshof vond van wel, maar afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad anders beslist.

Sinds 2001 zijn kosten die een werknemer maakt voor de uitoefening van zijn beroep (zoals de aanschaf van vakliteratuur) niet meer aftrekbaar van zijn inkomsten. Wel kan een werkgever dit soort kosten in het algemeen belastingvrij vergoeden. De wetgever ging ervan uit dat werkgevers dit ook wel zouden doen. De praktijk wijst echter anders uit.

Onredelijkheid
Dit geldt in het bijzonder voor kosten die een werknemer maakt in het kader van zijn ontslag en andere arbeidsconflicten. Juist deze kosten wil een werkgever niet vergoeden. Omdat het hier vaak om grote bedragen gaat, is de werknemer wel slecht af. Enkele werknemers hebben onafhankelijk van elkaar deze onredelijkheid aangevochten bij de belastingrechter. De rechters van het Gerechtshof hebben inmiddels beslist dat dit verschil tussen niet-aftrekbaarheid en belastingvrije vergoeding voor ontslagkosten niet door de beugel kan. Ook de advocaat-generaal heeft deze conclusie getrokken.

Niet aftrekbaar
Maar de Hoge Raad heeft afgelopen vrijdag besloten dat werknemers hun advocaatkosten bij ontslag niet mogen aftrekken van de belasting.

Volledige wettekst: Wet Inkomstenbelasting 2001 (Wet IB 2001)
Bron:
Hoge Raad, 10 augustus 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.   
 

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek