loading
views

Eigenwoningbezitter; baan in eigen regio

9 augustus 2007

Binnen de eigen regio vinden werkloze eigenwoningbezitters sneller een baan dan werkloze huurders, terwijl er buiten de eigen regio geen significant verschil is in baanvindkans tussen werkloze huurders en eigenwoningbezitters.

Bij het huidige aantal koopwoningen in Nederland vinden eigenwoningbezitters per saldo dus sneller een baan. Dit betekent echter niet dat een toename van het aantal koopwoningen leidt tot een lagere werkloosheid

Onderzoek ‘The impact of homeownership on unemployment in the Netherlands’
Dit concluderen de onderzoekers Michiel van Leuvensteijn van het Centraal Planbureau (CPB) en Aico van Vuuren van de Vrije Universiteit Amsterdam in het vandaag gepubliceerde CPB Discussion Paper ‘The impact of homeownership on unemployment in the Netherlands’. De onderzoekers hebben hiervoor gebruik gemaakt van  belastinggegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het woon- en werkgedrag van zo’n 75 duizend respondenten over de periode 1989-2001. 

Verhuizen minder aantrekkelijk
Werkloze eigenwoningbezitters vinden in 7,4 procent van de gevallen een baan buiten de eigen regio, de overigen komen binnen de eigen regio weer aan het werk. Bij werkloze huurders is dit percentage 8,8 procent. Ongeveer 0,5 procent-punt van dit verschil is toe te schrijven aan verschillen in karakteristieken tussen huurders en kopers, zoals verschillen in leeftijd en burgerlijke staat. Werkloze eigenwoningbezitters zoeken eerder een baan binnen de eigen regio dan werkloze huurders door de hoge transactiekosten. Deze maken het voor hen minder aantrekkelijk om een baan te accepteren als zij hiervoor moeten verhuizen.

Kans op bijstand maakt minder kieskeurig
De uitkomsten van het onderzoek laten verder zien dat eigenwoningbezitters in de eerste maanden van hun werkloosheid vooral dichtbij huis naar werk zoeken. Daarna neemt de aandacht voor vacatures op de niet-lokale markt geleidelijk toe. De prikkel om een baan te vinden neemt toe, omdat eigenwoningbezitters na verloop van tijd in de bijstand komen. In de bijstand moeten zij eerst het kapitaal dat vastzit in hun woningen opmaken. Daardoor krijgen ze een lagere uitkering dan huurders in dezelfde omstandigheden. Eigenwoningbezitters worden dus minder kieskeurig naarmate de kans om in de bijstand te geraken toeneemt.

Bron: CPB, 9 augustus 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.    

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek