loading
views

Tuinder niet beboet om inhuren Polen

7 augustus 2007

De Arbeidsinspectie mag tuinders niet beboeten die vorig jaar de oogst geheel hebben uitbesteed aan een Poolse onderneming, en daarom geen werkvergunning voor Poolse werknemers hadden aangevraagd.

Dat blijkt uit een voorlopige voorziening maandag van de rechtbank in Breda, waar de rechter Champignonkwekerij Veeke in het gelijk stelde, nadat die bezwaar had gemaakt tegen een boete van 285.000 euro. De tuinder liet het Poolse bedrijf Verschoor-Agrar Spolka zijn champignons oogsten. Zijn advocaat Pieter Boomaars stelde dat ‘in het kader van vrij verkeer van diensten binnen de Europese Unie’ voor de dertig Poolse werknemers geen werkvergunningen nodig was.

Goede motivering ontbreekt
De rechtbank oordeelde dat een deugdelijke motivering van de Arbeidsinspectie ontbreekt om te kunnen stellen dat de Polen in werkelijkheid onder toezicht stonden van Veeke. Verder werd het de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken verweten dat slechts tien van de dertig werknemers zijn gehoord. Bovendien hebben die tien Polen verklaard dat ze wel degelijk hun werkinstructies kregen van Verschoor-Agrar. Het ministerie van Sociale Zaken moet de uitspraak nog bestuderen, voordat het kan reageren.

Bron: Rechtbank Breda, 7 augustus 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek