loading
views

Inkomen in Randstad het hoogst

25 juli 2007

In 2005 lag het beschikbare inkomen per hoofd van de bevolking in de Randstad beduidend hoger dan in de rest van het land.

In Friesland was het gemiddelde inkomen het laagst: ruim 10 procent onder het landelijke gemiddelde.

Primaire inkomen
Het primaire inkomen (inkomen uit arbeid en vermogen) van alle inwoners van Nederland bedroeg gemiddeld 19,6 duizend euro per hoofd van de bevolking. Ook het primaire inkomen is het hoogst in de Randstad. Inwoners in het noorden en oosten van Nederland verdienen beduidend minder.

Provincies
Ook de inkomens tussen de provincies verschillen duidelijk van elkaar. In Utrecht en Noord-Holland lag het gemiddelde beschikbare inkomen bijna 8 procent boven het nationale gemiddelde. In Friesland, Groningen en Overijssel konden de inwoners over aanmerkelijk minder geld beschikken. Het gemiddelde inkomen ligt hier ruim 10 procent onder het landelijke gemiddelde.

Vier grote steden
Van de vier grote steden ligt het inkomen in Rotterdam als enige lager dan gemiddeld. In 2005 bedroeg het gemiddeld beschikbare inkomen in Rotterdam 13,4 duizend euro, bijna duizend euro onder het Nederlandse gemiddelde. In Amsterdam lag het gemiddelde inkomen 900 euro boven het landelijke gemiddelde. In Utrecht was dat bijna duizend euro.

Bron: CBS, 25 juli 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.  

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek