loading
views

MKB-Nederland niet voor extra verlofdagen

23 juli 2007

MKB-Nederland is tegen een verhoging van het wettelijk aantal verlofdagen. Uit een poll van BNR Nieuwsradio en Intomart GfK onder tweehonderd bedrijven zou blijken dat 30% van de ondernemers het minimum van twintig vakantiedagen per jaar te weinig vindt.

Omgekeerd kun je dus zeggen dat 70% tevreden is over het wettelijk minimum, meent MKB-Nederland. Uit de praktijk blijkt dat het minimum van twintig dagen in de cao van veel sectoren en bedrijven de bodem is. Het gemiddeld aantal vakantiedagen ligt namelijk op 25,3 met in het midden- en kleinbedrijf daarbovenop 12,3 extra atv-dagen. Dat ligt dus ruim boven het minimum. Indien er over meer vakantiedagen wordt gesproken, hoort dat thuis in het arbeidsvoorwaardenoverleg tussen werkgevers en werknemers, zo vindt de mkb-koepel.

Zorgverlof
Tevens zijn er verschillende vormen van zorgverlof waarop werknemers een beroep kunnen doen. Het bestaande recht op verlof is volgens MKB-Nederland dan ook aanzienlijk en hoeft niet te worden verhoogd. Uiteraard is een uitgeruste werknemer eerder tevreden en productiever. Maar werkgevers in het mkb zien die voordelen al lang in, gelet op het hoge gemiddeld aantal vakantiedagen.

Goede afspraken
Werkgevers zijn bereid goede afspraken te maken met hun werknemer(s) als het toegekend aantal vakantiedagen niet toereikend blijkt te zijn. Werkgevers moeten zelf de keuze voor verhoging kunnen maken afhankelijk van de behoefte die er is, zegt MKB-Nederland. Waar bovendien rekening mee moet worden gehouden, is dat verlof in het mkb minder eenvoudig te organiseren is dan in het grootbedrijf. Op een krappe arbeidsmarkt is het moeilijk vervangend personeel te vinden.

Bron: MKB, 23 juli 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek