loading
views

Wet minimumloon mogelijk aangepast

20 juli 2007

Bedrijven die een uitzendkracht minder dan het minimumloon betalen, riskeren straks een boete van de Arbeidsinspectie en een dwangsom voor het verschuldigde loon. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) overweegt hiertoe de Wet minimumloon aan te passen.

Nu kan de Arbeidsinspectie alleen optreden tegen werkgevers die hun eigen personeel minder dan het minimumloon betalen. Donner noemt de mogelijkheid van een wetswijziging in een brief aan de Tweede Kamer over inlenersaansprakelijkheid. Als de wetswijziging er komt, legt de Arbeidsinspectie de malafide inlener een boete en een dwangsom op als dat niet kan bij de malafide, al dan niet buitenlandse uitlener. In november komt Donner terug op het onderwerp in het kader van het vrij verkeer van Midden- en Oost-europese werknemers.

Einde aan kongsies
Met name PvdA en GroenLinks drongen in het voorjaar aan op bescherming van Poolse werknemers tegen onderbetaling in constructies tussen foute inleners en malafide uitzendbureaus. Het is de PvdA en GroenLinks een doorn in het oog dat foute bedrijven door dergelijke constructies hun verantwoordelijkheid voor een correcte betaling kunnen ontlopen. Donner opperde toen de mogelijkheid om deze concstructies net als bijvoorbeeld heling aan te pakken via het strafrecht en/of het Burgerlijk Wetboek: „Zodra personeel wordt aangeboden onder het minimumloon, kan een inlener op zijn klompen aanvoelen dat er iets mis kan zijn en dat hij dat moet uitzoeken”, aldus de minister dit voorjaar.

Bron: Nieuwsbank, 19 juli 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek