loading
views

Ontslag wegens chatten

19 juli 2007

Het is soms moeilijk te controleren of werknemers de computer op de werkplek gebruiken voor privé-mailwisselingen en chatten.

Als de werkgever dat echt niet toestaat, moeten de regels daarover duidelijk in het personeelsreglement opgenomen worden. Als een werknemer deze regels schendt, moet de werkgever actie ondernemen. De werkgever heeft daarbij genoeg mogelijkheden. In het extreemste geval is zelfs ontslag gerechtvaardigd. Dat maakte de Centrale Raad van Beroep onlangs duidelijk.

Casus
Een ambtenaar van een ministerie die tijdens werktijd en vanaf de computer op zijn werkplek veel niet-werkgerelateerde chatboxen en datingsites bezocht werd daarop meerdere keren aangesproken door zijn werkgever. Het internetgebruik was namelijk in strijd met de door het Ministerie opgestelde gedragscode. De werkgever besloot daarom om het internetgebruik van de ambtenaar te gaan volgen en lichtte hem daar ook over in. Toen het privé-gebruik bleek voort te duren werd de werknemer eerst geschorst en na onderzoek op staande voet ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. De ambtenaar maakte bezwaar tegen zijn ontslag, maar kreeg van de rechter geen gelijk. 
 
Diskrediet
In hoger beroep zag de Centrale Raad van Beroep – de instantie die hoger beroepszaken voor ambtenaren behandelt – geen reden om tegen de uitspraak van de rechter in te gaan. De berichten die de ambtenaar op zijn werkplek verzond en ontving zijn – in ieder geval deels – gericht aan (zeer) jonge meisjes en hebben een erotische lading. Met zijn e-mailgedrag had de ambtenaar het ministerie dan ook in diskrediet kunnen brengen. Volgens de Raad was het ontslagbesluit dan ook niet evenredig aan het gepleegde plichtsverzuim, zelfs al had de ambtenaar een lange staat van dienst.

Bron: Centrale Raad van Beroep, 19 juli 2007, LJN: BB0114

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek