loading
views

Arbeidsmarkt aantrekkelijker voor student

19 juli 2007

Studenten schatten de arbeidsmarkt steeds positiever in. Dit blijkt uit het Intermediair Ebbinge Imago Onderzoek Studenten , het jaarlijkse onderzoek naar de arbeidsmarktverwachtingen, ambities en trends van HBO- en WO- studenten in de laatste fase van hun studie.

Dit jaar vindt slechts zes procent van de studenten de arbeidsmarkt ongunstig. Bijna twintig procent daarentegen schat de toekomst erg positief in. Toch zijn de studenten niet overmoedig. Het verwachte startsalaris wordt niet hoger ingeschat dan in voorgaande jaren en de gewenste secundaire arbeidsvoorwaarden blijven gelijk.

Salarisverwachting
De salarisverwachting van laatstejaarsstudenten en recent afgestudeerden schommelt weinig. Een startende WO-er verwacht zo’n 29.700 euro bruto te gaan verdienen op jaarbasis, een HBO-er 25.100 euro. Beide groepen verwachten dat dit in drie jaar stijgt, voor WO-ers naar 40.700 euro en voor HBO-ers naar 33.500 euro.

In het onderzoek is o.a gekeken naar

  • Balans tussen vrije tijd en werk
    Uit het onderzoek blijkt dat vrije tijd van grote waarde is voor de aanstaande sollicitant. De vrije tijd wordt ingevuld door een combinatie van solliciteren, werken en het uitoefenen van hobby’s en vrijwilligerswerk.
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden 
    In de top vijf van secundaire arbeidsvoorwaarden neemt het belang van betaald overwerk en extra vakantiedagen toe. Daarnaast staat op vijf ook de tegemoetkoming in de ziektekosten, in de top tien die voor pensioenkosten; deze factoren zijn van invloed op de hoogte van het netto maandsalaris.
  • Pullfactoren bij keuze werkgever
    Wat studenten aantrekt in werkgevers verschilt van jaar tot jaar behoorlijk. Het belang dat studenten hechten aan een uitdagende functie is echter een constante factor; tot op heden wordt dit steeds de belangrijkste ‘pullfactor’ gevonden. De laatste jaren wordt afwisselend werk steeds vaker genoemd als belangrijk aspect, dit jaar op plaats twee. Een goed salaris staat stabiel op drie. Ook bij de keuze van de werkgever valt op dat de balans tussen werk en vrije tijd steeds zwaarder weegt: van plaats zeventien in 2004 naar zeven in 2007. Goede carrièremogelijkheden lijken aan belang af te nemen, getuige de daling van een aantrekkelijk carrièreperspectief van plaats drie naar acht. Ook een internationale carrière spreekt minder tot de verbeelding dan een aantal jaar geleden. Samengevat lijkt de student anno 2007 meer waarde te hechten aan het leven naast het werk dan in 2004.

Nevenactiviteiten
De afgelopen jaren is een duidelijke neerwaartse trend waarneembaar in de nevenactiviteiten van studenten. Het percentage aan studie gerelateerde bijbanen blijft als enige stabiel. 44% van de studenten geeft aan dat de studiedruk van het BaMa-stelsel hen minder tijd geeft om te werken of activiteiten naast de studie te ontplooien, terwijl dit financieel wel noodzakelijk is voor 41% van de studenten.

Bron: Intermediair, 19 juli 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.  

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek