loading
views

Juni: online vacatureaanbod daalt

11 juli 2007

De online vraag naar personeel is voor het eerst in drie maanden iets afgenomen. Vooral in de bank- en verzekeringswereld daalde in juni de vraag naar nieuwe medewerkers flink.

Dat blijkt uit de laatste Employment Index van Monsterboard. Die index, die gebaseerd is op het online vacatureaanbod van 300 Nederlandse banen- en bedrijfssites, daalde in juni met zeven punten naar 191. Daarmee staat de barometer op het niveau van twee maanden geleden.

Banken en verzekeraars
De daling van de Index komt ondermeer door een flinke daling van het aantal online vacatures bij banken en verzekeraars (-45 punten). De daling van de Index was het sterkst merkbaar onder de professionals, in deze beroepsgroep daalde het aantal vacatures met 12 punten.
Hoewel het niet met zekerheid gezegd kan worden, kunnen de overnameperikelen rond ABN Amro hierbij van invloed zijn geweest. Concurrerende banken en verzekeraars proberen inmiddels onder meer via headhunters personeel bij de bank weg te lokken en zetten hun openlijke wervingsactiviteiten daarom op een wat lager pitje.

Lagere dienstverlening en commerciële beroepen
De grootste stijging in de vraag naar personeel deed zich voor in de lagere dienstverlening en commerciële beroepen. Deze deelindex klom met 53 punten. Dit sluit aan bij de groei van het consumentenvertrouwen in Nederland, dat volgens het CBS niet zo hoog is geweest in de afgelopen zes en half jaar. In juni steeg het aantal online vacatures ook in de sectoren horeca & toerisme (+35) en administratie & organisatie (+22).

Europa
De Europese Index is in juni voor het eerst gebaseerd op de cijfers van 24 Europese landen. Voor Europa liet de totale index een stijging zien van 2 punten naar een piek van 145. Grootste stijger was Griekenland met een toename van 24 punten. Ook Slovenië (+21), Polen en Cyprus (beide +15) stegen fors. De index van deze landen werd voor het eerst gepubliceerd maar het aantal online vacatures werd er al langere tijd gemeten. Van de grote Europese landen deden Frankrijk (+11) en Groot-Brittannië (+8) het goed in juni. Duitsland bleef op het zelfde niveau als de maand ervoor. In Italië daalde de index met 4 punten.

Bron: Monsterboard, 11 juli 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.  

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.


Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek