loading
views

Eén loket voor uitkering en werk

4 juli 2007

Nieuwe werklozen krijgen in Amsterdam eind volgend jaar één aanspreekpunt voor uitkeringsaanvragen en het zoeken naar werk.

Hierdoor ontvangen ze sneller een WW- of bijstandsuitkering en kunnen ze eerder gericht zoeken naar werk of beginnen met een opleiding.Dit hebben het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), de uitkeringsinstantie UWV en de Amsterdamse Dienst Werk en Inkomen (DWI) besloten na een geslaagde proef met de zogeheten Toonkamers.

Toonkamer Amsterdam Zuidoost
In de Toonkamer in Amsterdam Zuidoost hebben CWI, UWV en DWI ruim anderhalf jaar samengewerkt. In die periode hebben zich 1500 werklozen aangemeld. De helft heeft inmiddels weer werk, dat is 8 procentpunt meer dan bij de werklozen die niet naar de Toonkamer gingen. Bovendien vonden ze sneller werk.

Klantregisseur
Het grote verschil met de huidige werkwijze van de instanties is dat uitkeringsgerechtigden vanaf de dag dat ze zich melden een contactpersoon (klantregisseur) krijgen toegewezen. Bij de reguliere werkwijze moet de werkloze zich steeds bij andere diensten melden en iedere keer zijn verhaal doen. Hij moet bijvoorbeeld eerst naar het CWI voor een WW-uitkering. Als die wordt afgewezen door het UVW moet hij opnieuw naar het CWI en vervolgens naar de sociale dienst om bijstand aan te vragen. Hierdoor duurt het soms maanden voordat iemand een uitkering ontvangt.

Klantvolgsysteem
In het bedrijvenverzamelgebouw van UWV, DWI en CWI zijn sinds eind 2005 een op de vier aanvragers van een werkloosheidsuitkering doorgestuurd naar de Toonkamer. Vanaf dat moment hadden ze alleen nog maar te maken met hun klantregisseur. Deze klantregisseur mag beslissingen nemen over de uitkering, eventuele sancties en het inkopen van opleidingen. Afspraken met de werkzoekende worden in het klantvolgsysteem gezet. De uitkeringsgerechtigden kunnen daar ook in kijken. De klantregisseur maakt direct een diagnose met de werkloze.

Bron: Divosa, 4 juli 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek