loading
views

Controle vakantiekrachten door inspectie

4 juli 2007

De komende maanden gaat de Arbeidsinspectie bij ruim zeshonderd bedrijven in het hele land controleren of de werkgevers vakantiekrachten veilig laten werken.

De inspecteurs komen in sectoren waar veel vakantiewerkers aan de slag zijn: detailhandel, landbouw en horeca. De Arbeidsinspectie bekijkt dan of bedrijven wel voldoende letten op werkende kinderen en jongeren. Die lopen meer gezondheidsrisico’s dan oudere werknemers omdat ze vaak onervaren en speels zijn. Juist in vakantietijd zorgt de magere bezetting regelmatig voor gebrekkig toezicht. Verder kijkt de inspectie of de jonge vakantiewerkers niet met gevaarlijke machines of schadelijke stoffen werken. Ook hun werktijden zijn onderwerp van inspectie.

Landbouw en horeca
In de landbouw bezoekt de Arbeidsinspectie naar aanleiding van signalen onder meer een aantal pluimveeslachterijen. In de horeca neemt dit jaar de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) de vakantiecontroles voor haar rekening. De dienst neemt deze mee in zijn reguliere controles. Op die manier krijgen horeca-ondernemers niet meerdere inspectiediensten over de vloer.

Vorig jaar
Bij controles van de Arbeidsinspectie vorig jaar was bij een kwart van de gecontroleerde bedrijven en instellingen iets mis. Dat was een verbetering met de jaren daarvoor, toen rond de 45 procent van de bedrijven in overtreding was. Na de zomervakantie blijft de Arbeidsinspectie in de detailhandel en de landbouw controleren op de werkomstandigheden van jongeren met een bijbaan.

Bron: SZW, 4 juli 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.

 
 

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek