loading
views

Artsen in opleiding maken te veel uren

4 juli 2007

Artsen in opleiding maken meer uren dan het Arbeidstijdenbesluit en de cao toestaan. De afdeling juridische dienstverlening van de Orde van Medische Specialisten constateerde dat na onderzoek van 46 dienstroosters.

Slechts in vijf gevallen was er géén sprake van overtredingen. Dat staat in het julinummer van Medisch Contact. Het onderzoek vond plaats op verzoek van de Jonge Orde, belangenbehartiger van medische specialisten in opleiding. Het strekte zich uit over zowel universitaire als algemene ziekenhuizen. 

Arbeidstijdenbesluit
Artsen in opleiding blijken veelal te lange diensten te draaien, soms wel van 12 uur, waar het Arbeidstijdenbesluit maximaal tien uur toestaat. Ook de duur van de aanwezigheidsdiensten van de aankomende artsen is in veel ziekenhuizen in strijd met de daarvoor geldende regels. De onderzoekers constateerden de meeste onrechtmatige dienstroosters bij de vakgroepen anesthesiologie, cardiologie, chirurgie, gynaecologie, interne geneeskunde en kindergeneeskunde.

Universitaire Medische Centra
In Universitaire Medische Centra werken aankomende artsen vele uren meer dan in algemene ziekenhuizen. Hun werkweken duren gemiddeld meer dan 46 uur, met uitschieters van meer dan 80 uur. Dit zou komen doordat in de cao van de universitaire ziekenhuizen aanwezigheidsdiensten niet tot de 46-urige werkweek worden gerekend.

Oorzaken
Als mogelijke oorzaken voor de veelvuldige overtredingen van het Arbeidstijdenbesluit noemen de onderzoekers dat artsen in opleiding vaak zelf de roosters opstellen, zonder dat zij weten aan welke eisen die moeten voldoen. Ook zouden ziekenhuizen hen veelvuldig verplichten om alle diensten volledig te bezetten, ongeacht hun aanwezige aantal. Verder zouden de ziekenhuizen te weinig toezien op de naleving van het Arbeidstijdenbesluit. Volgens de onderzoekers wordt er soms druk op de artsen uitgeoefend om niet alle gewerkte uren te schrijven.

Bron: Arbo-Online, 4 juli 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek