loading
views

Fictieve dienstbetrekking en anoniementarief

3 juli 2007

Een houder van een Chinees-Indisch restaurant had in 2002 een parkeerplaats laten aanleggen naast het bedrijfspand. Dit liet de restauranteigenaar doen door klanten van hem.

De werkzaamheden werden uitgevoerd door stratenmakers en daarvoor betaalde de restauranthouder ruim € 40.000 contant. Na een boekenonderzoek bleek dat het bedrijf dat op de factuur stond niet meer door de inspecteur was te traceren. Daarom was hij van mening dat sprake is geweest van een fictieve dienstbetrekking (aanneming van werk). Hij merkte het bedrag dat op de factuur vermeld stond – na aftrek van materiaalkosten – aan als uitbetaald loon en legde een naheffingsaanslag op met toepassing van het anoniementarief. 

Dienstbetrekking niet aannemelijk
Rechtbank Arnhem liet deze naheffingsaanslag in stand. Maar in hoger beroep had de restauranteigenaar wel succes. Het verrichten van stratenmakerwerkzaamheden behoorde niet tot de normale bedrijfsuitoefening van de restauranthouder. Omdat hij niet zelf voor de benodigde materialen en machines had gezorgd en het ging om zeer specifieke werkzaamheden die een zekere deskundigheid vereisten, achtte het hof de stelling van de inspecteur dat de restauranthouder de werkzaamheden onder zijn regie heeft laten uitvoeren door personen die bij hem in (reële) dienstbetrekking werkzaam zijn, niet aannemelijk.

Naheffingsaanslag vernietigd
De rechter gaf ook nog aan dat het aan de inspecteur was om aannemelijk te maken dat sprake was van een (fictieve) dienstbetrekking tussen de eigenaar en de stratenmakers. Hierin slaagde hij niet. De naheffingsaanslag was dus ten onrechte opgelegd en werd vernietigd.

Bron: Gerechtshof Arnhem, LJN: BB1498, 3 juli 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.       

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Volg de flexmarkt op de voet en meld je aan voor het wekelijkse gratis FlexNieuws.

  

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek