loading
views

Leidraad Arbocatalogus

2 juli 2007

De huidige Arbowet geeft meer ruimte en verantwoordelijkheid aan werkgevers en werknemers om invulling te geven aan de arbo-eisen. Die invulling moet wel worden vastgelegd, bij voorkeur in een arbocatalogus.

Werkgevers, werknemers, brancheorganisaties en arbodeskundigen hebben nu te maken met nieuwe regels, nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe processen. Eind juli 2007 publiceert NEN Arbeid hiervoor NTA 8050 ‘Leidraad voor de totstandkoming van arbocatalogi’. Dit document beschrijft stap voor stap hoe werkgevers en werknemers tot een professionele arbocatalogus kunnen komen. De leidraad geeft inzicht in het proces van de totstandkoming van de arbocatalogus en hoe doelen in fases kunnen worden gerealiseerd. De leidraad is van toepassing op arbocatalogi voor zowel branches als bedrijven, en gaat ook in op de wisselwerking daartussen.

Subsidieregeling
Ook de Stichting van de Arbeid (STAR) heeft haar input geleverd voor NTA 8050. STAR lanceert per 1 september 2007 een subsidieregeling voor de ontwikkeling van arbocatalogi. Wordt de methodiek van NTA 8050 gevolgd, dan wordt het juiste ambitieniveau voor de arbocatalogus bereikt. Zo wordt gezorgd voor maatregelen die passen bij de situatie in een bedrijf.

Arbocatalogus
Een arbocatalogus is een beschrijving van de door sociale partners erkende middelen en maatregelen, waaruit een keuze kan worden gemaakt om te voldoen aan de doelvoorschriften van de Arbowet. Daarbij vormt een arbocatalogus een efficiënte ingang naar de kennis en expertise die in een branche of bedrijf reeds aanwezig is. Bovendien richt een arbocatalogus zich alleen op de risico’s die relevant zijn voor het bedrijf of de branche.

Bron: NEN, 2 juli 2007


 

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek