loading
views

CWI waarschuwt voor harde kern werklozen

22 juni 2007

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) waarschuwt dat vacatures steeds moeilijker vervulbaar zijn, terwijl ‘de harde kern’  van werklozen nog niet bereikt is. Vooral langdurig werklozen, lager geschoolden en ouderen zijn lastig aan werk te helpen.

Dat blijkt uit de gepresenteerde CWI-Arbeidsmarktprognose 2007-2012. De vacatures blijven tot in 2008 op een recordhoogte van circa 1,1 miljoen per jaar staan. Ondertussen daalt het aantal werklozen in de kaartenbakken van het voormalig Arbeidsbureau tot circa 470.000 eind volgend jaar en waarschijnlijk tot ruim 400.000 personen in 2012. Dat is lager dan in de voorgaande economische piek begin deze eeuw.

Extra maatregelen
De overgebleven werkzoekenden zijn echter steeds minder makkelijk in te passen op beschikbare banen, terwijl werkgevers staan te trappelen om gemotiveerd personeel. Volgens het CWI zijn extra maatregelen nodig om kwetsbare groepen aan de slag te helpen. Zo kunnen werkzoekenden die flexibel zijn, zoals een schoonmaker die zich laat omscholen tot beveiliger waar meer behoefte aan is, wel sneller aan de bak.

Groei vlakt af in 2009
Dit jaar komen er door de aantrekkende economie 101.000 banen bij, volgend jaar 114.000 en daarna vlakt het af. Nu en in 2008 is er ook nog een groei van arbeidsplaatsen van jaarlijks 11.000 extra zelfstandigen, die bijvoorbeeld veel actief zijn in de (land)bouw. Op een totaal van circa 7,3 miljoen banen zijn in 2008 15,7 procent vacatures te verdelen. Dat is nooit eerder vertoond en komt vooral omdat mensen meer van baan wisselen. Tien jaar geleden was de norm nog een vast contract, maar nu werken veel meer mensen op tijdelijke basis. Bovendien gaan er door de vergrijzing globaal veel (jaarlijks 100.000) mensen met pensioen en dat is goed voor 6 procent van de baanwisselingen.

Hogere opleiding
Voor de banen die vrijkomen zoeken werkgevers mensen met een steeds hogere opleiding. Dat is vooral te zien in de zorgsector en in de (zakelijke) dienstverlening. Terwijl volgens het CWI ongeveer de helft van werklozen in de kaartenbakken niet meer dan een vmbo-diploma heeft. Zelfs in de detailhandel en horeca wordt vaker om personeel met een middelbare opleiding gevraagd.

Langer dan een jaar ingeschreven
Daarbij neemt het aanbod van werklozen die nog maar kort in de kaartenbakken staan, sterk af. Eind volgend jaar zijn zeven op de tien werkzoekenden langer dan een jaar ingeschreven en zij die lang buiten het arbeidsproces staan, vormen volgens het CWI ,,de harde kern van de werkloosheid”. Zelfs bij een krachtig herstel van de economie komt een fors deel van hen niet aan de bak zonder extra maatregelen.

Bron: CWI, 22 juni 2007

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek