loading
views

06 2007 – Anoniem solliciteren, zinvol of wenselijk?

Datum       Juni 2007
Titel   Anoniem solliciteren: zinvol of wenselijk. Onderzoek onder werkgevers en consumenten
Auteur/Bron   TNS NIPO in opdracht van Manpower en Taskforce Jeugdwerkloosheid
Document   Anoniem_solliciteren_zinvol_of_wenselijk.pdf
     
Samenvatting   trefwoorden :  allochtonen, recht&beleid arbeidsbemiddeling, recht&beleid werving, wervingsgedrag
Al heel wat jaren wordt gezocht naar mogelijkheden om de kansen van allochtonen op de arbeidsmarkt te verbeteren en ervoor te zorgen dat bedrijven een representatiever personeelsbestand krijgen. Door verschillende mensen, onder wie Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, is gepleit voor het experimenteren met anoniem solliciteren, zoals dat bijvoorbeeld in Frankrijk en België gebeurt. De werkgever krijgt dan alleen het cv en de werkervaring van de kandidaat te zien en niet zijn of haar achtergrondgegevens zoals naam, leeftijd en culturele afkomst. In opdracht van Manpower en de Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft TNS NIPO onderzocht hoe consumenten en werkgevers denken over anoniem solliciteren. Uit dit onderzoek blijkt dat zowel werkgevers als consumenten denken dat anoniem solliciteren ertoe leidt dat allochtonen meer kans maken om voor een gesprek uitgenodigd te worden. Met name de personeelsmanagers zijn overtuigd van dit effect. Beide groepen denken dat door anoniem solliciteren meer verrassende kandidaten zullen solliciteren. Ook zien de meesten geen praktische problemen, zoals de noodzaak van een tussenpersoon of bemiddelingsbureau, dus anoniem solliciteren hoeft de sollicitatieprocedure ook niet langer of ingewikkelder te maken. Consumenten denken dan ook dat het haalbaar is om anoniem solliciteren in te voeren – zeker de allochtonen en jongeren onder hen – maar zijn wel pessimistisch over het draagvlak onder werkgevers. Onder werkgevers overheerst scepsis, zij denken in meerderheid dat het geen haalbare kaart is. Ze zien geen toegevoegde waarde en een deel van de directeuren en bedrijfsleiders vindt het zelfs onzin. Bovendien wijzen met name personeelsmanagers op het belang van de samenstelling van het team, waarvoor soms ook achtergrondgegevens van de sollicitant nodig zijn. Er wordt niet verwacht dat de overheid het verplicht op zal leggen. Mocht dat toch gebeuren dan is een meerderheid van de consumenten daar blij mee; werkgevers staan hier negatief tegenover maar zouden in de meeste gevallen wel meewerken.

 

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek