loading
views

Pensioenopbouw vanaf 25 jaar in EU

20 juni 2007

Het Europees Parlement heeft een voorstel aangenomen van Ria Oomen-Ruijten (CDA). In dit voorstel staat dat werknemers vanaf hun 25e jaar aanvullend pensioen moeten kunnen opbouwen. Daarmee volgt de EU de praktijk in Nederland. In een aantal andere EU-landen beginnen werknemers nu later met de opbouw van hun pensioen.

De maatregel maakt deel uit van een groter pakket voorstellen om regels voor de aanvullende pensioenen in de EU-landen gelijk te trekken. Dat moet het voor werknemers makkelijk maken om over de grens te gaan werken. Eerst regelde het voorstel dat werknemers hun pensioenrechten gemakkelijk mee konden meenemen naar pensioenfondsen in andere landen. Vooral de Scandinavische landen maakten hier tegen bezwaar en dat werd geaccepteerd.

Slapende rechten
Oomen slaagde er wel in om een regeling te vinden voor “slapende rechten”, dat wil zeggen rechten op geld dat ex-werknemers nog tegoed hebben van pensioenfondsen. Volgens Oomen is een formule gekozen om die rechten op te waarderen. Ze kwam hiermee tegemoet aan een groot bezwaar van Nederland. Minister Piet-Hein Donner dreigde eerder zelfs met een veto tegen het wetsvoorstel. Nederland vreesde dat veel geld van Nederlandse pensioenfondsen zou wegvloeien naar het buitenland.

Instemming
Europarlementslid Ieke van den Burg (PvdA) steunt het compromis van Oomen-Ruijten. Dit voorstel heeft de instemming van de gezamenlijke EU-landen, meent Oomen. Zij verwacht dat er dit najaar een EU-akkoord over wordt gesloten.

Bron: CDA, 20 juni 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek