loading
views

Zonder startkwalificatie: kwart inactief

4 juni 2007

Van de jongeren zonder startkwalificatie die geen opleiding meer volgen, was in 2006 een kwart niet actief op de arbeidsmarkt. Zij hadden geen werk en waren daar ook niet naar op zoek. Vergeleken met degenen die wél een startkwalificatie hebben behaald, was dit aandeel ruim twee keer zo hoog. 

Van alle jongeren (15-24 jaar) die in 2006 niet meer op school zaten, hadden er 235 duizend geen startkwalificatie: hun diploma kwam niet boven MBO-1 niveau uit of ze waren zonder diploma van school gegaan. Van deze groep was 25 procent niet actief op de arbeidsmarkt, tegen slechts 11 procent bij degenen die wél een startkwalificatie hadden.

Ziekte of arbeidsongeschiktheid
Een deel van de inactieve jongeren wilde wel een baan, maar was daar niet naar op zoek of kon niet op korte termijn beginnen. Echter, de meeste van de inactieve jongeren, zo’n 60 procent, wilde of kon niet werken. Ziekte of arbeidsongeschiktheid waren daarvoor een belangrijke reden. Bij 29 procent van de jongeren zonder startkwalificatie was dit het geval. Onder de jongeren met een startkwalificatie was dit slechts 12 procent. Hierbij speelt een rol dat jongeren met een langdurige arbeidshandicap vaker geen startkwalificatie hadden. Dit gold voor 58 procent van de jongeren met een handicap, en voor 38 procent van de jongeren zonder handicap.

Zorg voor gezin
Zorg voor gezin was voor een vijfde van de jongeren – vrijwel uitsluitend vrouwen – met of zonder startkwalificatie een reden waarom zij niet wilden of konden werken. Opleiding/studie wordt door een derde van de jongeren genoemd als reden om niet te kunnen of willen werken. Het gaat dan om jongeren die hun opleiding onderbreken of een cursus volgen.

Bron: CBS, 4 juni 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek