loading
views

Tekort aan personeel bij overheid

4 juni 2007

Er dreigt een ernstig tekort aan hooggekwalificeerd personeel bij de overheid. Die waarschuwing geeft adviesbureau Hay Group vandaag af in zijn jaarlijkse Europese studie naar topsalarissen in de publieke sector. 

In het onderzoek, waaraan negen Europese landen meewerkten, worden de salarissen van ministers-presidenten, ministers en topambtenaren met elkaar vergeleken en uitgezet tegen het bedrijfsleven. De vergelijking is op basis van het vaste inkomen (jaarinkomen plus vakantietoeslag, dertiende maand en andere vaste premies) vermeerderd met het variabele inkomen. Onkostenvergoedingen zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Topambtenaren
Vooral om het behoud van topambtenaren maakt Hay Group zich zorgen. Het internationale onderzoeks- en adviesbureau wijst daarbij op de almaar groter wordende kloof tussen inkomsten in de publieke sector en het bedrijfsleven. Zo verdienden topambtenaren in 2006 slechts één derde van wat er in het bedrijfsleven voor een functie van vergelijkbare zwaarte wordt betaald. Volgens Hay Group verdienen topambtenaren in Nederland weliswaar meer dan de ministers en de premier, maar het inkomen is nog steeds ‘ondermaats’ vergeleken met de markt. Dat moet wel fout gaan, waarschuwt het bureau, want het tekort aan talent wordt door de vergrijzing juist groter. Nederland zou hoge ambtenaren daarom een arbeidsmarkttoeslag kunnen geven als zij – met salarisverlies – de overstap maken vanuit het bedrijfsleven.

‘Cashen’ na carrière
Dat politici minder verdienen dan topambtenaren, wordt in het onderzoek overigens niet vreemd gevonden. Volgens Hay Group wordt dat verschil nu eenmaal gecompenseerd door het aanzien, de macht en vooral de carrièremogelijkheden na het ministerschap. Bewindslieden, zo stellen de onderzoekers, kunnen doorgaans flink cashen na hun carrière.

Bron: Overheidsinformatie, 4 juni 2007

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek