loading
views

Loonontwikkeling van bètatechnici

26 april 2007 

De loonontwikkeling van bètatechnici is goed en zij hebben goede doorgroeimogelijkheden. Lonen van afgestudeerde bètatechnici wijken weinig af van het gemiddelde loon. Hbo-technici verdienen zelfs gedurende hun loopbaan meer dan de gemiddelde hbo’er. Dit blijkt uit een loopbaanonderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).

Tussen de verschillende bedrijfstakken waarin bètatechnici werkzaam zijn, blijkt wel een groot verschil in beloning te zijn. Een van de best betalende branches is bijvoorbeeld ‘Winning van delfstoffen’, terwijl ‘Onderwijs en onderzoek’ minder goed betaald. Daar is dus nog een wereld te winnen.

Perspectieven
Ook de carrièremogelijkheden van bètatechnici zijn goed, ook als die buiten de sector techniek gaan werken. Opvallend is dat vooral de perspectieven voor hbo-afgestudeerden erg gunstig zijn. Deze groep zit wat salaris betreft ruim boven het hbo-gemiddelde en kent goede doorstroommogelijkheden naar managementposities. Wo-afgestudeerden blijven nog iets achter.

Tevreden
Bètatechnici zijn tevreden over hun huidige functie: 22% van de hbo’ers en wo’ers in de sector techniek en 33% van de wo’ers in de sector natuur is zelfs zeer tevreden. De tevredenheid met de functie neemt toe gedurende de loopbaan. Bètatechnici zijn voornamelijk intrinsiek gemotiveerd: zij vinden inhoudelijk interessant werk, nieuwe uitdagingen en de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren het meest belangrijk in hun functie. Bètatechnici scholen zich dan ook meer bij dan hoger opgeleiden werkzaam in andere beroepen.

Bron: Act, 26 april 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek