loading
views

EZ: 50 miljoen voor praktijkleren

26 april 2007

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken stelt voor de komende 4 jaar € 50 miljoen beschikbaar voor bedrijven die samen met onderwijsinstellingen nieuwe manieren van praktijkleren willen ontwikkelen. Zij kunnen een beroep doen op de nieuwe subsidieregeling Beroepsonderwijs in Bedrijf (BiB).

Met de subsidie wil Van der Hoeven de bedrijven als vragende partij meer invloed geven op het beroepsonderwijs. Dat moet leiden tot een betere aansluiting van dat onderwijs op de arbeidsmarkt.

Aansluiting niet optimaal
Dat de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven niet optimaal is, blijkt op verschillende manieren. Leerbedrijven ervaren het als een (te) grote belasting om de stages en beroepspraktijkvorming optimaal in te richten en stagiairs goed te begeleiden. Binnenschools en buitenschools leren zijn niet goed op elkaar afgestemd. De leerstof en praktijkoefeningen zijn vaak onvoldoende realistisch. Bedrijven vinden dat scholen onvoldoende op hun vragen reageren. Ook zijn er te weinig goede stage- en beroepspraktijkvormingsplaatsen beschikbaar, omdat veel (MKB) bedrijven niet bereid of in staat zijn om deze aan te bieden.

Bedrijven duurzaam samen werken
De laatste jaren zijn onderwijsinstellingen op verschillende manieren gestimuleerd om deze aansluiting te verbeteren. Met de nieuwe regeling krijgen ook bedrijven de middelen om als zij dat willen duurzaam met het onderwijs samen te werken.

Bron: Ministerie van Economische Zaken, 26 april 2007
 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek