loading
views

FNV: ook niet-leden in referendum over cao

19 april 2007

Volgend jaar start de FNV een experiment met een referendum over de uitkomst van cao’s. Uniek in de wereld is dat ook niet-leden mogen meedoen. Cao-coördinator Wilna Wind van de FNV presenteerde vandaag een notitie over het experiment.

FNV-bonden gaan volgend cao-seizoen experimenteren met de mogelijkheid van een  raadgevend referendum over de uitkomst van cao-onderhandelingen. Bijzonder hieraan is dat zowel leden als niet-leden de raadpleging kunnen aanvragen.

Draagvlak vergroten
Doel van de FNV is om zo het draagvlak onder niet-leden voor het werk van de vakbeweging te vergroten. Ook wil de vakcentrale ze meer betrekken bij het afsluiten van cao’s. FNV en bonden kennen al jaren een brede raadpleging via onderzoek, (internet-)enquêtes en opiniepeilingen. Die gaan meestal over de inzet bij cao-onderhandelingen. Nieuw is dat alle werknemers – dus ook niet-leden – zodra er een cao-uitkomst is, daar een referendum over kunnen aanvragen.

Raadgevend referendum
Het gaat dus om een raadgevend referendum. Bonden die met het referendum gaan experimenteren, geven zelf aan onder welke voorwaarden zij met de uitslag van een referendum aan de slag gaan.

Bron: FNV, 19 april 2007

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek