loading
views

Fiscus op walvisjacht

18 april 2007

Ondanks dat de Wet Walvis al enige tijd van kracht is, registreren veel bedrijven nog steeds niet het gebruik van zakenauto’s op een correcte wijze. De hoogte van de boetes en naheffingen die de Fiscus lijkt te kunnen incasseren, zou kunnen oplopen tot circa een half miljard euro over 2006. Het bedrijfsleven kan dit nog slechts voorkomen door de Wet Walvis strikt na te leven.

Dat is de belangrijkste conclusie uit een steekproef die door het bedrijf Fleet Support is uitgevoerd onder de top-500 bedrijven. Consultants en fleetmanagers van Fleet Support hebben 25 bedrijven geïnterviewd. Ook hebben 31 bedrijven de payroll test met stellingen ingevuld. De meeste respondenten zijn actief in de zakelijke dienstverlening.

Stellingen
Aan managers (HR, F&A en Facility) zijn tien stellingen voorgelegd over het fiscaal juist bijtellen van leaseauto’s, huurauto’s en eigen auto’s (de payroll test). Daarnaast werd gevraagd naar de verrekening van eigen bijdragen en andere zaken. De uitkomsten zijn schrikbarend: een ruime meerderheid van de respondenten geeft aan de bijtelling op een manier te berekenen die fiscaal gezien niet is toegestaan. Bovendien is bij het merendeel van de ondervraagden de registratie van tijdelijk beschikbaar gestelde auto’s slecht tot zéér slecht geregeld.

Gevolgen worden onderschat
Fleet Support constateert dat de meeste bedrijven de gevolgen van de Wet Walvis onderschatten. Vaak gaat het in de basis al mis en is er geen fatsoenlijk bestand van berijders en fiscale waardes van auto’s. Er wordt niet adequaat bijgehouden wie er wanneer in welke auto rijdt. Ook bij projectmatig werk, waarbij er tijdelijk een auto ter beschikking wordt gesteld aan een medewerker, wordt vaak volledig voorbijgegaan aan de verplichtingen die de Wet Walvis stelt. Zo’n auto dient op de salarisstrook te worden opgenomen, ook al rijdt de medewerker niet privé met de auto. Als de berijder geen bijtelling wenst te betalen dan moet hij dat zelf bij de Belastingdienst aangeven óf de werkgever moet de nodige afspraken met de Fiscus maken om boetes te voorkomen.

Bron: Fleet Support, 18 april 2007

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek