loading
views

04 2007 – Arbeidsflexibiliteit en ontslagrecht

Datum       April 2007
Titel   Arbeidsflexibiliteit en ontslagrecht
Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid
Auteur/Bron   D. Scheele, J.J.M. Theeuwes en G.J.M. de Vries (red.)
Document   Arbeidsflexibiliteit.pdf
     
Samenvatting   Ingrijpende veranderingen op de productmarkten dwingen tot veranderingen in de inzet van arbeid. Arbeidsflexibiliteit stelt bedrijven en instellingen in staat om de inzet van arbeid te laten meebewegen met de onrust op productmarkten waarop zij zich waar moeten maken. Die arbeidsflexibiliteit ontstaat niet vanzelf. Het arbeidsaanbod kan aan flexibiliteit winnen door het opdoen van arbeidsvaardigheden door scholing en ervaring. Het is daardoor beter in staat om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het arbeidsaanbod kan ook tot flexibiliteit gebracht worden door aanpassingen in de arbeidsmarktinstituties. Ontwikkelingen in het arbeidsrecht brengen werknemers ertoe om meer oog te hebben voor de toekomst van hun loopbaan en voor de kansen die zich in de loop van de tijd voordoen. In het bijzonder is het ontslagrecht van invloed op de flexibiliteit van werknemers.
In deze WRR-verkenning brengen we onderzoeksrapporten samen die als achtergrond en inspiratie hebben gediend bij het schrijven van WRR-advies Investeren in werkzekerheid. Drie kernbegrippen staan centraal in deze verkenning: flexibiliteit, scholing en ontslagrecht.

FlexService levert software voor flexibele arbeid.   

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek