loading
views

RWI: scheefgroei arbeidsmarkt

17 april 2007

De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) waarschuwt het kabinet voor een scheefgroei op de arbeidsmarkt. Ondanks dat het aantal banen nog steeds toeneemt, voldoet een grote groep werkzoekenden niet aan de vraag.

Dit stelt de RWI in zijn Arbeidsmarktanalyse 2007, die vandaag aan staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is aangeboden. De conclusies van de Arbeidsmarktanalyse 2007 van de RWI zijn voor werkgevers, werknemers en gemeenten richtinggevend voor het arbeidsmarktbeleid van de komende jaren.

Verhoging opleidingsniveau
Voor de RWI ligt de sleutel voor een beter functionerende arbeidsmarkt vooral in een verhoging op alle fronten van het opleidingsniveau. Onderwijs sluit niet aan op personeelsbehoefte. Er is vooral vraag naar goed opgeleid personeel op de arbeidsmarkt. Veel nieuwe toetreders en (langdurig) werklozen voldoen niet aan deze vraag. Oorzaak is volgens de RWI een slechte aansluiting van het onderwijs op de personeelsbehoefte van bedrijven en instellingen.

Betere samenwerking ROC’s
Er moet een betere samenwerking komen tussen ROC’s en werkgevers, zodat de vraag en aanbod op elkaar kunnen worden afgestemd.  Maar ook personeel moet scholing krijgen om bij te blijven. Door het opleidingsniveau van middelbaar personeel te verhogen, ontstaat er meer doorstroming naar hogere functies. Dat levert weer werkgelegenheid en doorstromingsmogelijkheden op voor minder gekwalificeerd personeel.

Bron: RWI, 17 april 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek