loading
views

Industrie positief over werkgelegenheid

11 april 2007

In februari 2007 heeft de Nederlandse industrie 10 procent meer omgezet dan in februari 2006. Niet eerder is in februari een hogere omzetgroei gerealiseerd dan dit jaar. Al bijna drie jaar is de omzet elke maand hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie was in februari 6 procent hoger dan een jaar eerder.

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie kwam in maart uit op 6,9. Dit is weliswaar 0,9 procentpunt lager dan in februari, maar de stemming onder de ondernemers is nog altijd zeer positief. Vanaf de zomer van 2005 is het sentiment van de ondernemers sterk verbeterd. In oktober 2006 werd met 9,0 zelfs het hoogste niveau ooit bereikt. Het volume van de bruto toegevoegde waarde is in de industrie in het vierde kwartaal van 2006 met 3,9 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Omzettoename
De 10 procent omzettoename kan grotendeels worden toegeschreven aan een grotere afzet. De invloed van de licht gestegen afzetprijzen was bescheiden. In alle branches van de industrie werd meer omgezet. De metaalindustrie kende met 20 procent de sterkste omzettoename. Al zes maanden achtereen groeit de omzet van de metaal met dubbele cijfers. Op de exportmarkt boekte de industrie ruim 11 procent meer omzet. In de hout- en bouwmaterialenindustrie werd met een toename van ruim 30 procent de sterkste omzetgroei gemeten. In het binnenland groeide de industriële omzet met 7 procent. Al een jaar groeit de export meer dan de omzet op de binnenlandse markt.

Orderpositie onveranderd hoog
Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde in maart licht. Over de toekomstige productie en de orderpositie waren de ondernemers ook positief, maar wel iets minder dan in februari. Zo denken per saldo iets minder ondernemers de productie op te voeren. Het aantal ondernemers dat aangeeft dat de orderontvangsten zijn toegenomen overtrof het aantal dat een vermindering ziet. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) bleef vrijwel onveranderd en kwam uit op 108,6.

Werkgelegenheid
De ondernemers in de industrie bleven eveneens gematigd positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in maart licht in de meerderheid. De stemming over de werkgelegenheid is het laatste halfjaar aanzienlijk beter dan in de periode 2001-2005.

Bron: CBS, 11 april 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek