loading
views

Vrij werknemersverkeer per 1 mei

6 april 2007 

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is van plan per 1 mei 2007 de grenzen te openen voor werknemers uit Polen en andere landen uit Midden- en Oost-Europa die op 1 mei 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden. Verder uitstel is schadelijk voor het Nederlandse bedrijfsleven en kan de relaties met de betrokken lidstaten nadelig beïnvloeden. De afspraken om te bereiken dat werknemers uit de nieuwe lidstaten gelijk loon voor gelijk werk en verantwoorde huisvesting krijgen, zijn gemaakt. Dit schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse arbeidsmarkt ontwikkelt zich bijzonder gunstig. Het aantal vacatures is nog nooit zo hoog geweest en de werkloosheid daalt snel. Verder uitstel van invoering van het vrij werknemersverkeer schaadt het Nederlandse bedrijfsleven en daarmee ook de Nederlandse arbeidsmarkt, schrijft de minister. Ook wijst Donner erop dat bij de nieuwe EU-lidstaten de afgelopen jaren de verwachting is gewekt dat Nederland de grenzen voor hun onderdanen op korte termijn zou openen. Langer uitstel kan de relaties met de lidstaten schaden.

Flankerend beleid
Verder schrijft de minister dat een verantwoorde invoering van vrij verkeer van werknemers voldoende is gegarandeerd omdat het ‘flankerend beleid’ gereed is. Dit zijn afspraken met de sociale partners die moeten garanderen dat de werknemers uit de nieuwe lidstaten gelijk loon voor gelijk werk krijgen. Zo wordt oneerlijke concurrentie met Nederlandse werknemers voorkomen. De maatregelen houden onder andere in dat werkgevers die minder dan het minimumloon betalen een boete kunnen krijgen die tot 6700 euro kan oplopen. Daarnaast wordt de samenwerking tussen de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) versterkt waardoor de ontduiking van het minimumloon nog beter kan worden bestreden.

Huisvesting
Ook zijn er al maatregelen genomen rond de problemen met de huisvesting. De vier grote gemeenten hadden de minister namelijk eerder laten weten dat er onvoldoende huisvesting beschikbaar is voor tijdelijke werknemers. Zo controleert het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) strenger op huisvesting en kunnen het CWI en gemeenten gegevens uitwisselen. Verder kijkt de minister nog met zijn collega van Wonen, Wijken en Integratie, de gemeenten en de Centra voor Werk en Inkomen wat er nog meer nodig is om deze problemen op te lossen.

Bron: SZW, 6 april 2007

 

  

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek